۱۳۸۹ دی ۱۲, یکشنبه

خواص چای ( 15 نكته اي كه بايد درباره چاي بدانيد )



1- تاثير چاي بر دندان
چاي براي سلامت دهان و دندان مفيد است . بررسي هاي اخير پژوهشگران دانشگاه شيكاگو نشان داده است پلي فنل موجود در چاي سياه با غير فعال كردن آنزيم هاي باكتري هاي دهاني ، موجب عدم فعاليت آنها شده و در نتيجه پلاك هاي دنداني غير فعال شده و از پوسيدگي دندان ها پيشگيري مي شود . البته در اين بررسي چاي سياه به صورت يك دهان شويه استفاده شده است اما نوشيدن چاي هم به از بين بردن پلاك ها كمك مي كند .
چاي به علت داشتن مقدار قابل ملاحظه اي تانن و فلوئورايد ، از فساد ، پوسيدگي و ايجاد حفره در دندان ها جلوگيري مي كند . بررسي هاي دانشمندان ژاپني نشان داده كودكاني كه چاي مي نوشند خيلي كم به پوسيدگي و كرم خوردگي دندان دچار مي شوند . ژاپني ها به تازگي يك نوع خمير دندان ساخته و به بازار عرضه كرده اند كه پايه ساخت آن تانن است .
شايد علت اين تصور غلط مواد قندي و شيرين كننده هايي است كه همراه چاي مصرف مي شود و موجب پوسيدگي دندان ها مي شود . بهتر است چاي را بدون قند بنوشيد ، يا قند يا شكر را به صورت حل شده در چاي مصرف كنيد و براي جلوگيري از پوسيدگي و رنگ گرفتن دندان ها بعد از صرف چاي دهان و دندان هاي تان را با آب بشوييد .

2- تاثير چاي بر قلب
نوشيدن چاي به بيماران قلبي توصيه مي شود . چاي از ايجاد لخته هاي خطرناك خون كه به حملات قلبي و سكته منجر مي شود پيشگيري مي كند . مطالعات نشان مي دهد كه سطح چربي خون و فشار خون برخي مصرف كنندگان چاي پايين تر از ديگران است . دانشمندان روسي پس از اجراي طرح هاي تحقيقاتي گسترده روي بيماران دريافته اند كه چاي ، آثار نيرومندي براي به تاخير انداختن پيشرفت تصلب شرايين و تقويت عروق مويين و رقيق كردن خون و كاهش فشار خون دارد . تحقيقات ديگر نيز آثار مفيد چاي را در حمايت عروق قلبي تاييد مي كند . در اواخر سال هاي 1960 دانشمندان آزمايشگاه لارونس ليومور در دانشگاه كاليفرنيا ميزان تصلب شرايين در شريان هاي قلب حدود 300 نفر از قفقازي ها كه عادت به خوردن قهوه داشتند و 100 نفر چيني كه چاي مي نوشيدند را اندازه گيري كردند . نتايج اين مطالعه 14 ساله نشان داد ، گروهي كه چاي مي نوشيدند يك سوم كمتر از گروهي كه قهوه مصرف مي كردند دچار آسيب هاي قلبي و عروقي شده اند . همچنين چاي ، مخصوصاً چاي نه چندان پررنگ ، از تشكيل آتروما ( تشكيل پلاك هاي انسداد عروقي ) در آئورت جلوگيري مي كند . نتيجه يك آزمايش كه در آن تعدادي خرگوش به عنوان نوشابه چاي خورده اند ، نشان داد كه اين خرگوش ها نسبت به خرگوش هايي كه آب ساده خورده اند كمتر دچار ناراحتي و آسيب آئورت شده اند . تحقيقات ژاپني ها در سال هاي 1980 نشان مي دهد كه چاي ، كلسترول و تري گليسريد خون را كاهش مي دهد .

3- تاثير چاي برجذب آهن
مصرف چاي بعد از غذا ، به هضم غذا به ويژه غذاهاي چرب كمك مي كند . تانن موجود در چاي از جذب زياد آهن پيشگيري مي كند ، به همين دليل نوشيدن روزانه يك فنجان چاي به بيماران مبتلا به هموكروماتوز توصيه مي شود . البته توصيه مي شود نوشيدن چاي 2 ساعت بعد از غذا باشد .

4- تاثير چاي براعصاب
بعضي ها چاي مي نوشند چون معتقدند چاي خاصيت آرام بخش دارد اما بعضي ها هم مي گويند چاي شادي آور و نشاط آور است واقعيت اين است كه هردوي اين صحبت ها درست است . چاي تا پيش از دو دقيقه از دم كشيدن اثر محرك دارد اما پس از مدتي به تدريج از خاصيت محرك بودن آن كمتر شده و خاصيت آرامش بخشي آن بيشتر مي شود . پس از گذشت پنج دقيقه از دم كشيدن چاي ، بيشتر كافئين چاي خارج مي شود .

5 - چاي ضد سرطان است
چاي 30 نوع آنتي اكسيدان دارد و بررسي ها نشان داده است كه مصرف چاي احتمال ابتلا به سرطان كليه را كاهش مي دهد و افرادي كه در روز يك فنجان چاي مي نوشند در مقايسه با افرادي كه چاي نمي نوشند 15 درصد كمتر دچار سرطان كليه مي شوند . فلاونيدها گروهي از پلي فنل ها هستند كه به طور طبيعي در چاي وجود دارند . به نظر مي رسد سطوح بالاي اين پلي فنل ها در بدن مي تواند علاوه بر ويروس ها با سرطان هاي لوزالمعده ، كولون ، مثانه ، پروستات وسينه نيز مقابله كند . در ژاپن خوردن حداقل 10 فنجان چاي در روز با كاهش خطر سرطان معده همراه بوده است . همچنين مطالعات متعددي در ارتباط با تاثير مثبت چاي در پيشگيري از سرطان ريه و رحم انجام شده است .محققان ژاپني معتقدند در ميان مواد طبيعي ضد سرطان چاي رتبه اول را دارد . درسال 1985 عده اي از دانشمندان درجه اول موسسه ملي ژنتيك ژاپن طي گزارشي اعلام كردند كه در چاي سبز ژاپن نوعي تانن وجود دارد كه خاصيت ضد موتاسيون سلولي دارد و در نتيجه از عوامل ضد سرطان است . ميان صدها نوع گياهي كه محققان ژاپني دريك برنامه وسيع مطالعاتي به منظور يافتن بهترين و موثرترين گياه ضد موتاسيون سلولي مورد بررسي قرار داده اند ، چاي سبز در آزمايشگاه موثرترين ماده بوده است . بررسي ها نشان داده است افرادي كه اغلب چاي سبز مي نوشند احتمال ابتلا به سرطان معده در آنها كمتر از ديگران است .

6- تاثير چاي برسوخت و ساز بدن
چاي يك نوشيدني كم كالري است و يك فنجان چاي حدود چهار كالري دارد . به علاوه چاي متابوليسم را بيشتر مي كند و با بالا رفتن سوخت و ساز بدن موجب مي شود كالري بيشتري مصرف شود و چربي ها راحت تر و زودتر سوزانده شوند . مصرف چاي موجب مي شود آب بيشتري بنوشيم و آب از موادي است كه براي شكسته شدن سلول هاي چربي لاز م است .چاي به علت خاصيت ادرارآوري كه دارد ، به دفع سموم بدن كمك مي كند . البته افرادي كه اضافه وزن دارند بهتر است چاي را بدون قند و مواد شيرين كننده و چاشني هاي پركالري مصرف كنند .

7- تاثير چاي برپوست
200 ميلي ليتر چاي ، 44 ميلي گرم كافئين دارد كه دريافت اين مقدار كافئين مي تواند در رفع خستگي بدن و به ويژه پوست به عنوان عضوي بسيار فعال كمك كند . خواص ضد سرطاني چاي نيز از جمله مواردي است كه مي تواند در حفظ سلامت پوست موثر باشد ، به طوري كه تركيبات پلي فنلي موجود در چاي مانع فعاليت تركيبات سرطان زا به ويژه تركيبات نيتروزي مي شود كه در فرآورده هاي گوشتي وجود دارد و اين خواص آنتي اكسيداني ، پيري زودرس پوست را به تاخير مي اندازد .
مطالعات نشان داده اند كه بالا بودن چربي خون از عواملي است كه فرآيند پيري را در بدن تسريع مي كند و نوشيدن چاي به خصوص كلسترول بدن را كاهش مي دهد . به علاوه چاي ، به دليل كافئين بالايي كه دارد ، يك محرك بوده و جريان خون را درسطح پوست افزايش مي دهد و موجب دفع مواد زايد مي شود كه اين كار ، هم خستگي پوست را كاهش مي دهد و هم موجب تغذيه بهتر آن مي شود و موجب مي شود سلول ها شادابي خود را حفظ كنند .

8- تاثير چاي بر كليه
سلول هاي كليه بيشترين تماس را با راديكال هاي آزاد دارند و چاي به دليل داشتن آنتي اكسيدان از سلامت كليه محافظت مي كند . پلي فنول هاي موجود در چاي سبز عملكرد كليه را در بيماران مبتلا به نارسايي مزمن كليه بهبود مي بخشند . پلي فنل ها ، آنتي اكسيدان هايي هستند كه سلول هاي انسان را از آسيب محافظت مي كنند . چاي داراي مقادير كم سديم و مقدار زيادي پتاسيم است و از آنجا كه بيماران مبتلا به بيماري كليوي در مرحله پاياني بايد مصرف پتاسيم خود را محدود كنند ، بايد به اين مسئله توجه داشته باشند .

9- تاثير چاي بر حافظه
نوشيدن مرتب چاي ، حافظه راتقويت كرده و راه جديدي براي پيشگيري و درمان آلزايمر است . آلزايمر ، بيماري تحليل برنده اعصاب است كه در آن ماده اي شيميايي به نام استيل كولين در مغز كم مي شود . چاي با مهار آنزيم كولين استراز ، روند آلزايمر را به تاخير مي اندازد .

10- ... و اما چاي داغ
چاي را خيلي داغ نخوريد . دلايلي در دست است كه خوردن مايعات خيلي داغ ممكن است به مخاط گلو و ناي آسيب برساند و به بروز سرطان منجر شود . بررسي ها نشان داده است افرادي كه چاي خيلي داغ مي نوشند بيش از ديگران مستعد ابتلاي سرطان ناي هستند . تا چند سال پيش دانشمندان تصور مي كردند شايد چاي موجب سرطان ناي مي شود ولي بررسي هاي جديد نشان داده است كه اين ضرر چاي مربوط به داغ بودن آن است . بنابراين براي حفظ سلامت و استفاده بيشتر از فوايد چاي بهتر است چاي خيلي داغ نخوريد .

11- تاثير چاي برقند خون
دانشمندان ژاپني ماده اي از چاي سبز و سياه جدا كرده اند كه قند خون را كاهش مي دهد . دانشمندان ژاپني در عين حال كه خواص بسيار خوبي را براي چاي عنوان كرده اند معتقدند كه هيچ يك از اين خواص ناشي از يك ماده خاص در چاي نيست ، بلكه تاثير مجموعه اي از انواع مواد شفابخش موجود در چاي است كه به طور توام و با هم در يك مجموعه اين آثار را دارند .

12- چاي خاصيت ضد ميكروبي دارد ؟
 چاي به دليل داشتن انواع تانن كه به آن طعم مخصوصي مي دهد ، بدون ترديد يك ضد باكتري و ضد ويروس است . در 1940 دانشمندان آمريكايي كشف كرده اند كه تانن نوعي ويروس آنفلوآنزا را مختل مي كند . همچنين تانن چاي ، ويروس تب خال را مهارمي كند . تحقيقاتي كه در كانادا انجام شد ، نشان داد چاي در لوله هاي آزمايش تعداد زيادي از انواع ويروس هاي بيماري زا را غيرفعال مي كند .

13- خواص درماني چاي
بله ، چاي نوشيدني مفيدي براي تصفيه خون از طريق ازدياد ترشحات كليوي است ، به هضم غذا كمك مي كند ، سبب نشاط ، بيداري و مانع خواب آلودگي مي شود . چاي خواص درماني زيادي دارد كه برخي از آنها را نام مي بريم :

پيشگيري ، تسكين علايم و تسريع بهبود سرماخوردگي و آنفولانزا
ضدعفوني كنننده و پيشگيري از بوي بد دهان
پيشگيري و كاهش اثرهاي ديابت نوع دوم
كاهش علايم مواد حساسيت زا
كاهش علايم عارضه پاركينسون
بهبود عملكرد سيستم ايمني بدن و كند كردن گسترش عفونت ويروس اچ . آي . وي در بدن
حفظ تعادل آب و الكتروليت هاي بدن
رفع خستگي و استرس
پيشگيري و التيام درد بيماري آرتروز
پيشگيري از پوكي استخوان
كند كننده روند پيري
جلوگيري از لخته شدن خون و رسوب چربي در رگ هاي خوني
افزايش متابوليسم و كمك به كاهش وزن
افزايش كارايي سيستم ايمني بدن
آثار ضد التهابي
تصفيه خون و كنترل فشار خون و كلسترول
بهبود عملكرد مغز و افزايش هوشياري

14- محتويات چاي
برگ چاي ، داراي كلسيم ، منيزيم ، سديم ، پتاسيم ، پيگمان هاي فلاونيك ، بازهاي پوريك ، تئوفيلين ، ويتامين ، كلروفيل ، تانن و كافئين است .

كافئين.

تيوفيلين : اين ماده ساختاري همچون كافئين دارد كه هم در چاي سبز و هم سياه موجود مي باشد .آثاري مانند شل كردن عضلات نايژه هاي ريه ، افزايش جريان خون كليه ها ، افزايش انقباض پذيري و كارايي عضلات قلب ، افزايش ضربان قلب ، كاهش فشارخون و آثار ضد التهابي دارد .

تانين : يك پلي فنول تلخ مزه است . كه اثر آن در بدن آرام بخشي سيستم عصبي مركزي است .

تيانين : در چاي چند آمينو اسيد وجود دارد اما بيشترين ميزان اسيد آمينه چاي را تيانين تشكيل مي دهد . عمده طعم چاي به خاطر وجود همين ماده است .

كاتچين : اين ماده بسيار مفيد بوده و براي سلامتي بسيار سودمند است . كاتچين در چاي سبز و سياه وجود دارد اما ميزان آن در چاي سبز بيشتر است . اين ماده ضد سرطان است ، موجب كاهش كلسترول خون شده و يك آنتي بيوتيك و آنتي ويروس قوي است و همچنين از افزايش فشارخون و افزايش قند خون جلوگيري مي كند .

ويتامين هاي E و C و ويتامين هاي گروه B : ويتامين E يك آنتي اكسيدان قوي است كه براي بدن بسيار مفيد است . ويتامين C كاهش دهنده استرس بوده و علايم سرماخوردگي را كاهش مي دهد . ويتامين هاي گروه B هم به متابوليسم كربوهيدرات ها كمك مي كند .

فلورايد و فلووانوئيد : فلورايد در استحكام دندان و فلووانوئيد از ايجاد بوي بد دهان و فلووانوئيد از ايجاد بوي بد دهان پيشگيري مي كند .
همچنين چاي حاوي فيبر ، كربوهيدرات ، ليپيد و كاراتنوئيد است .

15- چطور چاي دم كنيم ؟
روش دم كردن چاي در عطر ، طعم و رنگ چاي موثر است . طريقه دم كردن چاي به روش چيني به اين صورت است كه آب را در سماور مي جوشانند . به ازاي هر فنجان چاي يك قاشق چاي خوري چاي خشك را در قوري ريخته و كمي آب جوش روي آن مي ريزند . مدت دو دقيقه در كناري گذاشته و پس از دو دقيقه آب آن را خالي مي كنند . سپس قوري را از آب جوش پر كرده سه تا پنج دقيقه روي سماور مي گذارند تا دم بكشد . با اين كار چاي مقدار زيادي از عناصر مضر خود را از دست مي دهد .

چگونگي دم كردن چاي سياه : آب ر ابه درجه جوش رسانده ( 100 درجه سانتي گراد ) سپس روي چاي مي ريزيم . زمان دم كشيدن نبايد كمتر از 30 ثانيه و طولاني تر از پنج دقيقه شود . زيرا پس از آن تانين چاي به تدريج آزاد شده و اثر محرك كافئين را خنثي و طعم چاي را نيز تلخ مي كند .

چگونگي دم كردن چاي سبز : دماي آب در اين حالت بايد 80 تا 85 درجه سانتي گراد باشد . به طور معمول هرچه كيفيت چاي سبز بالاتر باشد ، دماي آب هم كمتر است . بهتر است قوري چاي پيش از دم كردن با قراردادن قوري درون يك كاسه حاوي آب داغ ، گرم شود .

 

ارسال به Balatarin :: Donbaleh :: Mohandes :: Cloob :: Oyax :: Delicious :: Stumbleupon :: Friendfeed :: Twitter :: Facebook :: GBuzz :: Greader :: Addthis to other :: Subscribe to Feed

هیچ نظری موجود نیست: